2015. június 20. szombat


Lillafüred Fényei

Újmassa- Massa Múzeum

Várjuk kedves ismerőseinket egy különleges múzeumlátogatásra. A múzeumok éjszakája nálunk már délután megkezdődik egy hívogató Gyertyagyújtogató Piknikkel, ahol a legötletesebb, legegyedibb piknik társaságot díjazzuk! Mi mással, mint a kohászok italával a sörrel és a hozzá tartozó korsóval. Piknik társaságok jelentkezését várjuk 2015.06. 18-ig a kohmuz@gmail.com e-mail címre.

 

A látogatóinkat finom falatok, kézműves vásár, tematikus tárlatvezetés, alkotó foglalkozás, kalandos kincskereső játék és arcfestés is várja.

 

Az est legkülönlegesebb eseménye, hogy a vasverő életre kel.


Főbb események:

16:00 Gyertyagyújtogató Piknik

17:00 Legötletesebb pikniktársaság díjazása

 

Programok 17:00-tól:

·     Múzeumpedagógiai foglalkozás (bányamécses formázása agyagból)

·     Keressük meg a kohó kincsét kincskereső kalandjáték nem csak családoknak

·     Ügyességi játékok

·     Kovácsolás a vasverőben

·     Tematikus tárlatvezetés

·     Kézműves vásár

·     Manó Manufatúra (neonos arcfestés vagy csillámtetoválás) külön díjazás szerint


Az esemény támogatója:
„Lillafüred fényei” 

Múzeumok Éjszakája 2014

Herman Ottó nyomában


2014-ben a Herman Ottó emlékévhez csatlakozva a nagy polihisztor életéhez

és tevékenységéhez kapcsolódik a Magyar Műszaki és Közlekedési Múzeum Kohászati Múzeuma és partnerei rendezvénye. A „Lillafüred fényei” program résztvevői az együttműködő partnerek helyszíneit bejárva vázlatosan megismerkedhetnek Herman Ottó életével. 


A Kohászati Múzeum programja Újmassán, a Fazola-kohó környezetében zajlik, itt várjuk vendégeinket 18-23 óra között. A látogatók vándorlapot kapnak, melynek segítségével feladatokat oldanak meg. A program Herman Ottó fiatal éveit idézi meg, aki lakatossegéd, majd géplakatos munkás, illetve katona volt. A vándorló lappal a területet és a kiállításokat bejárva megismerkednek vázlatosan Herman Ottó fiatalságával. 


A gyerekeket kiegészítő programokkal várjuk: alkotó foglalkozások keretében lámpást és barlangrajzokat készíthetnek.


A program látogatói a Lillafüredi Állami Erdei Vasút különvonatával is eljuthatnak múzeumunkba, melynek utasait elkalauzolják Herman Ottó felsőhámori sírjához, ahol gyertyát gyújthatnak emlékére. A lillafüredi állomásépület és Újmassa között különleges éjszakai menetrend szerint 


közlekedő vonatokkal közelíthetik meg a „Lillafüred fényei” program helyszíneit (Fazola-kohó, Anna-barlang, Herman Ottó Emlékház).


A Nemzeti Örsereg kiáltványa

 

 

 A császáriak közeledtével veszélybe került a legföbb északi hadiüzemünk, a Diósgyör-hámori Vasgyár!

 Nem kerülhet az ellenség kezére!

 Felhívatik minden honfiú és honleány, hogy segítse elö a helyi védsereg felállítását! Szükségeltetik fegyver, zászló, mindenféle hadi felszerelés és pénz, de legföképpen elegendö regruta, kik vérüket is készek ontani a haza ügyéért.

 Kik készek áldozni a haza oltárán, gyüljenek összve márczius 15-én a hámori Kancellária és a templom közti térségen délelött 10 órától 16 óráig, hol a védelmi elökészületek megtétetnek.

 

Kossuth sk.
 „Lillafüred fényei”
Múzeumok Éjszakája
Lillafüreden és Újmassán
 
2013. 06. 22. 16.00-23.00 óra

 

 

Második alkalommal várja Önöket színes, nem csupán múzeumi programokkal a Múzeumok Éjszakája Lillafüreden és Újmassán! Kérjük, hogy gyertyát, fáklyát vagy elemlámpát hozzanak magukkal!

 

Helyszínek és programok:

 

Herman Ottó Múzeum – Herman Ottó Emlékház (Erzsébet sétány 33.)

Ismerkedés Herman Ottó életével és munkásságával (éjszakai múzeumlátogatás vezetéssel). Az itt váltott belépőjegyek ingyenes belépést biztosítanak a Herman Ottó Múzeum többi épületébe is a Múzeumok Éjszakáján.

Belépődíj egységesen 300 Ft

 

Bükki Nemzeti Park – Szent István-barlang (Erzsébet sétány 4.)

A természet kincsei: éjszakai barlanglátogatás vezetéssel.

A Múzeumok Éjszakáján kedvezményes belépőjeggyel látogatható, ára egységesen 600 Ft.

 

Északerdő Zrt-LÁEV lillafüredi állomásépülete (Erzsébet sétány 5.):

Éjszakai kiállítás látogatás az ökoturisztikai központban. A kiállítás látogatása ingyenes.

A LÁEV a Múzeumok Éjszakáján különvonatot indít a Miskolc Dorottya utcai végállomástól 19.00 órakor Lillafüreden keresztül Újmassára, mely az éjszaka folyamán igény szerint közlekedik Újmassa és Lillafüred között. A különvonat Lillafüredről Miskolc-Majláthra 23.00 órakor indul vissza.

A különvonat kedvezményes napijeggyel vehető igénybe, mely korlátlan utazásra jogosít 2013. június 22-én 19-23 óra között.

Viteldíj: 14 éves korig 800, 14 év fölött 1200 Ft.

Kapcsolódó rendezvény: „Kötött pályán kötetlenül” mozdonyparádé a Dorottya úti végállomáson 12.00-19.00 óra között. Belépés ingyenes.

 

MMKM Massa Múzeuma, Miskolc-Újmassa

200 év-200 fény: világítsuk meg 200 gyertyával a kohót! Kérjük, köszöntse fénnyel a 200. születésnapját ünneplő Fazola-kohót, hozzon magával egy gyertyát vagy mécsest! A látogatókat vezetett éjszakai múzeumlátogatás, kincskereső kalandjáték (nem csak kicsiknek!), játékos vetélkedő és egy meglepetésprogram várja.

Belépődíj egységesen 300 Ft (6 év alatt ingyenes)Tavaszi varázs - családi nap a Kohászati Múzeumban


2013. április 6. szombat 10-16 óráigVárjuk együtt a tavaszt a Kohászati Múzeumban, töltsön velünk egy feledhetetlen napot mely során megismerkedhet a vashoz kapcsolódó babonákkal és hiedelmekkel. A nagyokat és kicsiket is játékos tavaszváró kalandozásra invitáljuk.„Az öreg béka meséi”

 

családi nap a Kohászati Múzeumban

 

2013. február 23.

Miskolc-Felsőhámor, Palota u. 22.

 

 

Szeretettel várjuk múzeumunkba a békák rajongóit a Kocsonyafesztivál szombati napján. A gyerekek álarcot és bábokat készítenek, majd kisbékává változva vidám kalandokat élnek át a Hámori-tó békájával. Amíg a kicsik az interaktív játékban vesznek részt, a felnőtt kísérők különleges tematikus vezetés keretében ismerkedhetnek meg a Hámori-tó történetével és múzeumunk kincseivel.

 

A program költsége a családi belépőjegy árán felül gyermekenként 300 Ft.

 

 

További felvilágosítás a kohmuz@gmail.com címen kérhető.

 "Lillafüred fényei”           

 

Múzeumok Éjszakája Lillafüreden

 

 

Első alkalommal várja Önöket színes, nem csupán múzeumi programokkal a Múzeumok Éjszakája 2012. 06. 16-án 18.00-24.00 óra között Lillafüreden! A programok helyszínei között sétálva kollégáink vezetésével a résztvevők megismerkedhetnek a térség természeti és kulturális értékeivel. Kérjük elemlámpát hozzanak magukkal!

 

Helyszínek és programok:

 

Herman Ottó Emlékház (Erzsébet sétány 33.)

Ismerkedés Herman Ottó életével és munkásságával (éjszakai múzeumlátogatás vezetéssel). Az itt váltott belépőjegyek ingyenes belépést biztosítanak a Herman Ottó Múzeum többi épületébe is a Múzeumok Éjszakáján.

Vezetett túrák indulnak a Szent István-barlang és a lillafüredi állomás felé:

18.30, 19.30, 20.30, 21.30, 22.30

 

 

Bükki Nemzeti Park – Szent István-barlang (Erzsébet sétány 4.):

Éjszakai barlanglátogatás vezetéssel.

A Múzeumok Éjszakáján kedvezményes belépőjeggyel látogatható.

A vezetett túrákhoz mindkét irányban csatlakozni lehet.

 

 

LÁEV lillafüredi állomásépülete (Erzsébet sétány 5.):

Éjszakai kiállítás látogatás az erdei vasúti kiállításban és az ökoturisztikai központban.

A LÁEV a Múzeumok Éjszakáján különvonatot indít a Miskolc Dorottya utcai végállomástól 19.00 órakor Lillafüreden keresztül Újmassára majd vissza Lillafüredre (az utasok útközben megtekintik a felsőhámori temető neves síremlékeit, valamint Újmassán a Massa Múzeumot). Felszállási lehetőség kizárólag a Dorottya utcánál és Lillafüreden lesz. A különvonat Lillafüredről Miskolc Majláthra 23.00 órakor indul vissza.

Vezetett túrák indulnak a Szent István-barlang és a Kohászati Múzeum felé:

19.00, 20.00, 21.00, 22.00, 23.00

 

 

MMKM Kohászati Múzeuma (Felsőhámor, Palota u. 22.)

Éjszakai múzeumlátogatás vezetéssel, múzeumpedagógiai foglalkozások. A belépőjegyhez minden látogató gasztronómiai meglepetést kap.

Vezetett túrák indulnak a lillafüredi állomás felé:

18.30, 19.30, 20.30, 21.30, 22.30


Letölthető változat.„Fölkötöm a kardom, fölveszem fegyverem,…”

 

Programok 2012. március 15-én a Kohászati Múzeumban

 

A Kohászati Múzeum a március 15-i ünnepségek városi programjaihoz csatlakozik a jeles napra tervezett ajánlataival. Elsősorban családokat várunk múzeumunkba, ahol minden generáció számára színvonalas szórakozást kínálunk.

 

Óránként várjuk kedves vendégeinket tematikus tárlatvezetéssel, mely bemutatja a diósgyőri vasgyár szerepét az 1848-49-es szabadságharcban. Látogatóink megismerkedhetnek a szabadságharc hadseregével, fegyvereivel, stratégiai társasjátékban küzdhetnek a forradalom eszméiért. A gyermekek számára alkotó foglalkozásokat ajánlunk.

 

Programok:

 

Tematikus tárlatvezetés: 10:00; 11:00; 13:00; 14:00; 15:00

Múzeumpedagógiai foglalkozások: 10:00-12:00; 13:00-16:00 (folyamatosan lehet csatlakozni a csoporthoz)

 

A múzeum látogatása és a foglalkozásokon való részvétel ingyenes!

Közoktatási és múzeumpedagógiai szakemberek találkozója Miskolcon

A Lézerpont Látványtár, az MMKM Kohászati Múzeuma és az SZNM Múzeumi Oktatási és Képzési Központ különleges, kettős helyszínen megrendezett találkozóra hívta a köznevelési, közoktatási intézmények és a múzeumok munkatársait. A 2011. december 7-én megrendezett szakmai nap bemutatta a Lézerpont Látványtár és a Kohászati Múzeum együttműködési perspektíváit, miközben speciális tárlatvezetéseken keresztül betekintést nyújtott a kiállításokhoz kapcsolódó oktatási munkát segítő programajánlatokba. A rendezvény résztvevői a 2012. évre vonatkozó további múzeumpedagógiai programokkal is megismerkedhettek, közöttük a Herman Ottó Emlékház kínálta lehetőségekkel valamint a Múzeumi Oktatási és Képzési Központ képzéseivel, kiadványaival.


Múzeumunkban rendezvényeinken, foglalkozásainkon fotók készülhetnek, melyeket a múzeum felhasználhat!